Viata spirituala
In comuna Plopsoru populatia este majoritar ortodoxa avand un numar de sapte biserici ortodoxe si un cult penticostal ce functioneaza in satul Valeni.
Bisericile ortodoxe sunt aproape uniform amplasate pe teritoriul comunei dupa cum urmeaza.
Biseria Sf.Ioan din satul Olari construita in anul 1887. din lemn este amplasata in cimitirul satului Olari. În aceasta biserica slujește preotul Robert Petre.
Biserica Adormirea Maicii Domnului amplasata in satul Plopsoru in vecinatatea D.E.79.Craiova Tg.Jiu.
Biserica Sf. Mihail si Gavril din lemn din satul Plopsoru in jurul anului .1700 in prezent amplasata in cimitirul din satul Plopsoru.
Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena din satul Piscuri, în care slujeste Preot Constantin Stiuca.
Biserica Sf.Paraschiva din satul Piscuri este construită din lemn, pe o temelie din cărămidă având o lungime de aproximativ 10 m, lăţime 4-5 m, şi înălţime de 6-7m. Este construită în formă de corabie într-un plan simplu, fără turlă, cu încăperile dispuse în lungime. La intrare este un pridvor deschis susţinut de stâlpi din lemn, continuând cu pronaos, naos şi altar. Puţina pictură care există a fost executată în anul 1871, de David Clopotaru un evreu din Transilvania încreştinat în Biserica Ortodoxă. din satul Piscuri.
Biserica Sf. Nestor din satul Izvoarele inceputa a se construi in anul 1937 cu sprijinul beneralului Alexandru Tatarascu lucrarile fiind intrerupte din cauza razboiului ,lucrarile incep in anul 1948 preot fiind Nicolae firulescusi este zidita pana la centura.In anul 1989 este acoperita si sfiintita in anul 1990 de catre preotul Grigore Lumezeanu. In anul 2002 incepe constructia turlei si executia picturii interioare si exterioare fiind sfiintita in 10.iulie 2004 de catre actualul preot Neagoe Alexandru.
Biserica Sfintii Imparati Ceplea
Şi această biserică o putem încadra în programul ctitoriilor boiernaşilor .
Din nefericire biserica nu a avut pisanie, astfel încât nu i se cunoaşte anul ctitoriei. Documentele în care găsim date referitoare la aceasta sunt din fondul Protoeriei judeţului Gorj şi o amintesc în statisticile ecleziastice. Din statistica ecleziastică de la 1876 aflăm că biserica din cătunul Ceplea comuna Broşteni are 50 familii este sub patronajul Sfântului Nicolae, întreţinută de proprietari şi deţinea un pogon de pământ. În statisticile următoare nu aflăm informaţii în plus despre biserică, doar că în 1888 bisericile din comuna Broşteni erau întreţinute de comunitate şi nu de stat .
Documentul care ne-a lămurit asupra datelor de întemeiere ale bisericii şi care a dus la identificare este o prezentare a situaţiei Parohiei Ceplea, comuna Broşteni din 21 ianuarie 1896 . Inspiraţia în construirea acestei biserici este clar că a venit de la biserica Sfânta Treime – Strâmba aşa cum arăta această biserică în vremea lui Nicolae Cepleanu, deoarece în jurul anului 1797 şi această biserică a suferit tramsformări care se pot încadra în programul ,,ctitoriilor boiernaşilor,, . Dimensiunile în plan sunt aproximativ aceleaşi 19,56 x 7,61 la Sfânta Treime faţă de 17,65 x 5,31m dar asemănarea foarte mare este în dezvoltarea planimetrică.
Cauzele care au dus la deteriorarea acestei biserici sunt multiple, începând cu tasarea fundaţiilor, alunecările de teren şi culminând cutremurele. Biserica a fost construită la timpul său din zidărie de cărămidă, fundaţii, parament, arce şi bolţi. Acoperişul a fost executat din lemn cu învelitoare din şiţă.Biserica fiind monument istoric si aflandu-se intr-o stare avansata de degradare este trecuta in domeniul public si restarata cu fonduri guvernamentale si din bugetul local responsabil de proiect fiind Grigorie Petre primarul comunei.
Biserica „Sf. Nicolae”, sat Cursaru comuna Plopşoru,cod GJ-Il-m-B-09294, datare 1820 (monument de categoria B) Construita in anul 1820 de catre boierul Nicolaie Brosteanu si renovata de catre Alexandru C. Calotescu-Neicu născut în Turceni în anul 1888 , decedat în anul 1952. În prezent în această biserică slujește Preot Gheorghe Marius.